Hoe vind je leveranciers voor bol.com? | Rylee blog (2024)

Voordat je als verkoper kunt verkopen dien je producten te hebben. Vaak worden deze producten niet door jezelf gemaakt. Deze producten worden veelal door leveranciers gemaakt. Maar hoe vind je de juiste leverancier voor het verkopen op bol.com? Dit kan erg lastig zijn, zeker als het voor jou als verkoper de eerste keer is dat je een leverancier zoekt. In deze blog leggen wij uit hoe jij je verkoop avontuur succesvol kunt starten met de zoektocht naar de juiste leverancier.

Je kunt zoeken naar leveranciers binnen de Europese Unie, maar ook hierbuiten. Vaak ligt de inkoopprijs binnen de Europese Unie hoger dan daarbuiten en is dit niet de meest voor de hand liggende optie. Je kunt je leverancier ook zoeken in een ander continent, zoals Azië. India, China en Taiwan staan bekend als grote landen, wanneer het gaat om leveranciers. Veel producten welke jij zelf ook thuis hebt zijn afkomstig uit één van deze landen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kleding.

Binnen de EU of juist niet?

Je kunt als verkoper kiezen om je product door een Europese leverancier te laten maken. Dit heeft voor- en nadelen. Ditzelfde geldt voor leveranciers uit andere delen van de wereld. Maar wat zijn nu precies deze voor- en nadelen? Wij beschrijven voor zowel Nederlandse/Europese leveranciers als Aziatische leveranciers de voor- en nadelen.

Nederlandse of Europese leverancier

Voordelen:

Het laten produceren van je product binnen Nederland of Europa heeft verschillende voordelen. Zo heb je over het algemeen betere kwaliteit en werkt het personeel onder betere arbeidsomstandigheden. Ook is de communicatie veel eenvoudiger, zeker als je slecht of gebrekkig Engels spreekt. Dit geldt enkel voor Nederlandse leveranciers. Een Europees label kan betrouwbaarder overkomen dan een Aziatisch label. Dit zorgt voor een snellere koopbeslissing van je klant. Ook ontdek je sneller of een leverancier betrouwbaar is, omdat je misschien kennissen hebt welke hier ook producten laten produceren. Je ontdekt ook de kwaliteit van leverancier sneller. In Nederland zou je deze zelfs kunnen bezoeken. Ook heb je waarschijnlijk te maken met snellere verzending. Dit kan handig zijn wanneer je je voorraad snel op peil wilt hebben. Tot slot ervaar je een grotere betaal veiligheid en betere bescherming door de Nederlandse- of Europese wet.

Nadelen:

Natuurlijk heeft een Nederlandse of Europese leverancier ook nadelen. Zo is over het algemeen bekend dat deze leveranciers vaak duurder zijn dat leveranciers uit Azië bijvoorbeeld. Ook is de keuze vaak minder. Binnen Nederland wordt lang niet zoveel geproduceerd als in de rest van de wereld. Binnen Europa is dit iets meer, maar dit kan niet op tegen de productkeuze- en hoeveelheden in Azië.

Aziatische leverancier

Voordelen:

Het grootste voordeel van een Aziatische leverancier zijn de lagere productiekosten. Dit is over het algemeen bekend. De valuta binnen Europa is meer waard dan in Azië. Dit maakt het voor Europese verkopers voordelig om in Azië een leverancier te vinden. Ook zijn er vaak meer fabrikanten aanwezig om de juiste producten uit te kiezen én staan deze open voor eventuele bewerkingen aan een product, om deze volledig eigen te maken. Tot slot beschikt Azië over websites zoals Alibaba. Via deze website kun je eenvoudig contact leggen met een leverancier. Dit is binnen Europa lastiger.

Nadelen:

Het label ‘Made in China’ kan door kopers als iets slechts worden gezien. Echter willen wij hier een kleine kanttekening bij plaatsen, omdat tegenwoordig meer uit Azië komt dan wij zelf denken. Bedenk dan ook goed of jij dit een nadeel vindt. De kwaliteitseisen en werkomstandigheden zijn over het algemeen (een stuk) slechter dan in Nederland of Europa. De communicatie met leveranciers kan lastig zijn als je niet beschikt over goede Engelse taalvaardigheid. Ook is het bezoeken van een fabrikant lastiger en zeker duurder. Het is de vraag of jij dit ervoor over hebt als verkoper. Ook de verzendduur is over het algemeen langer dan binnen Europa, alhoewel dit steeds vlotter verloopt. Hierover kun je ook afspraken maken met je leverancier. Let er wel op dat je te maken krijgt met douaneprocedures en invoerrechten.

Het inhuren van een productiemanager op locatie kan uitkomst bieden. Deze productiemanager kan zorg dragen voor de onderhandelingen en kan toezicht houden bij de fabriek. Deze tussenpersoon lost eventuele problemen sneller op, doordat zij de taal spreken en de cultuur kennen.

Leveranciers vinden

Nu we de voor- en nadelen van beide mogelijkheden weten, is het zaak de juiste leverancier te kiezen. Voor Azië werd hierboven al kort benoemd wat een optie zou kunnen zijn.

Leverancier in Nederland of Europa

Het vinden van de juiste leverancier in Nederland of Europa kun je op verschillende manieren doen. Gebruik Google als zoekmachine om leveranciers te vinden. Google beschikt over enorm veel informatie en biedt gegarandeerd uitkomst bij het vinden van een leverancier. Daarnaast kun je gebruikmaken van bedrijvengidsen. In deze gidsen staan bedrijven, inclusief hun hoofdwerkzaamheden, benoemd. Denk hierbij aan ‘Yelp’. Deze website biedt inzicht in lokalen bedrijven. Heb je al een branche voor ogen? Neem dan contact op met mensen welke al producten binnen deze branche verkopen. Niet iedere verkoper zit te wachten op meer concurrentie, maar mogelijk vind jij een geschikte bron. Maak daarnaast slim gebruik van social media. Hierop kun je heel veel vinden, ook leveranciers.

Leverancier in Azië

Voor het vinden van leveranciers in Azië kun je, zoals we eerder in deze blog benoemden, goed terecht bij Alibaba. Deze website brengt je in contact met geschikte fabrikanten in China. Je kunt door deze fabrikanten aangepaste producten laten maken. Ook biedt Alibaba inzicht in bepaalde kwalificatie eisen van fabrikanten. Zo zit hierbij een verificatie, maar ook een bescherming van je bestelling. Betrouwbare leveranciers krijgen deze kwalificaties van Alibaba. Ook kun je kiezen voor Aliexpress. Aliexpress is onderdeel van de Alibaba Group en vormt hierdoor een betrouwbare website voor leveranciers. Het aanbod is enorm divers en je kunt gemakkelijk contact opnemen met leveranciers. Tot slot kun je kiezen voor IndiaMart. Dit is een overzichtelijke site, waar jij als verkoper tevens een ruim overzicht van producten ontvangt. De site biedt veel verschillende categorieën aan waaruit jij kunt kiezen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld sportsupplementen of printers.

Leverancier vinden op beurzen

Beurzen zijn uitstekende plekken om leveranciers te vinden. Je kunt online veel verschillende beurzen vinden welke voor jouw product interessant kunnen zijn. Nadat je online onderzoek hebt verricht kun je deze beurzen fysiek bezoeken. Dit zorgt niet alleen voor een persoonlijke benadering met de leverancier. Ook zorgt het voor vertrouwen in producten. Je kunt namelijk zelf het product testen wanneer je op de beurs staat. Tot slot kom je met verschillende leveranciers in contact en ontdek je de voor- en nadelen van de verschillende leveranciers. Zo kun jij als verkoper een weloverwogen keuze maken voor de juiste leverancier!

Product verpakking laten maken

Heb je een geschikt product en een leverancier gevonden, maar nog geen goede productverpakking? Dan helpen wij jou graag! Een productverpakking is hét visitekaartje van jouw product. Wij bieden een compleet pakket inclusief; ontwerp op maat, 3D mock-up, printbare- en werkbestanden, taal naar keuze en kleurcodes. Benieuwd of deze dienst van pas komt voor jouw product? Neem dan contact met ons op. Nog een stap terug en kijken naar je volledige branding? Ook daarmee helpen wij jou. Met ons branding pakket bieden wij jou; een merkboek, geschikte doelgroep, klantgevoel, kleuren, vormen en typografie. En dit allemaal voor een kleine investering. Benieuwd naar de opties? Bekijk dan de ‘dienstenpagina’ op onze website.

Hoe vind je leveranciers voor bol.com? | Rylee blog (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 5662

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.